Vissa skulle kanske kalla Povel Ramel för en komiker i första hand, till exempel på grund av hans revyer, men Ramel var i minst lika stor utsträckning en musiker som han var en komiker; han både sjöng och spelade piano, och komponerade ett stort antal låtar under sin levnad.

Det som kännetecknar Ramels musik är en underfundighet och humor när det gäller både låttext och melodi. Han producerade ett enormt antal krogshower, revyer och sånger, och hans bidrag till den svenska underhållningsbranschen går knappast att värderas i ord. Povel Ramel började sjunga och skapa redan som litet barn, och uppträdde för barnsköterskor, kokerskor och jungfrur i familjens hem. Så småningom gjorde han dock sin första uppsättning för en ”riktig” publik, i form av revyn ”Sommarfräknar” på Källviksbrunn utanför Västervik. Då var han bara 17 år gammal. Hans första genombrott kom när han var 20 år gammal, när Alice Babs spelade in hans låt ”Vårt eget Blue Hawaii”, men det var i samband med att han skapade ”Johanssons boogie-woogie-vals” som Povel Ramel verkligen fick startskottet för sin karriär. Sången blev nämligen en succé både på skiva och på noter, och det ledde till att Ramel ett år senare (1945) fick anställning på Radiotjänst av deras underhållningschef.

Ramel hade även ett mycket karakteristiskt utseende, och tillsammans med det faktum att han numera blivit en nationell ikon i Sverige är han därför ett tacksamt ämne när det kommer till utklädnad – man kan med ganska små medel, som en färgglad skjorta, ett par stora, svarta glasögon och en liten hatt på huvudet, efterlikna Povel Ramel relativt väl, och säkerligen bli igenkänd som just Povel Ramel. Om du letar efter andra uppslag eller mer inspiration inför en kommande maskerad ska du gå in på Partykungen.se, där du garanterat kommer att hitta en utklädnad som passar din smak och humor.

Povel Ramel fortsatte att uppträda och showa nästan ända fram till sin död. Hans sista show, ”Povel á la carte”, hade premiär under hösten 2005, och turnerade under de kommande två åren landet runt – och Ramel gick bort i juni 2007. Han bjöd med andra ord på sig själv in i det sista.

april 3, 2018

hamilton