Alex Ceesay är en svensk gangsterrappare född 1991 som för några år sedan slog igenom som något av sensation i Sveriges hiphop-värld. Redan som ung 20-åring hade hans kriminella livsstil lett till att han spenderat många år i fängelse. Till skillnad från många andra i samma situation gjorde han sitt yttersta för att använda fängelsetiden konstruktivt.

Apropå fängelset, är du frilansare som jobbar hemifrån? Det är inte så långsökt som det låter, men det kan upplevas lite som ett fängelse – även om det förstås är långt från “the real deal”. Lösningen på problemet kan vara att skaffa en fast arbetsplats i form av ett coworking-space. Helio förvaltar ett antal fastigheter för coworking-spaces belägna i olika attraktiva områden i Stockholm. När du hyr en arbetsplats av dem behöver du inte tänka på någonting mer än din egen verksamhet. Helio sörjer för frukostar, WiFi, fruktkorgar och utöver det olika typer av events som föreläsningar och träffar. Du kan välja mellan öppna kontorsytor eller eget kontor och allt däremellan. Hyr ditt coworking-space hos helio i Stockholm.

Många år i fängelse redan vid ung ålder

Det var inte vilken anstalt som helst Ceesay spenderade fängelsetiden i. Kumlaanstalten anses allmänt vara Sveriges tuffaste fängelseanstalt, och det var där han satt av sina fängelseår. Hur hamnade han där? Ceesay hade redan som 17-åring, när han placerades i ungdomshem, en lång period av kriminalitet och stök bakom sig.

Stora delar av hans tid på anstalt präglades också av stök, såpass att han periodvis isolerades från de andra fångarna. Det var under en period av isolering som Alex i brist på något annat att företa sig på allvar började skriva texter och musik. Det var den musiken som senare skulle komma att få så stort genomslag i den svenska hip hop-sfären.

Även om Ceesays fängelsevistelse så här i efterhand kan beskrivas som en artistisk bedrift så innebar det knappast att han la det kriminella livet bakom sig. I musiken han skapade finns det gott om exempel på textrader som framstår som ett försvar för det liv som gjorde att han hamnade i fängelse. Hasan Ramic uppmärksammar i en artikel i Arbetet till exempel den här textraden: ”mitt i trafik du blir av med ditt vi skiter totalt om ditt barn finns i bilen”.

Framtiden?

Med tanke på textrader som de ovan är det kanske inte så överraskande att det går rykten som säger att Ceesay inte lagt det kriminella livet bakom sig. Det tycks i sådana fall som att de sociala problem brottslighet ofta bottnar i når djupare än vad framgångar och hyllningar kan ta bort. Exakt hur hans framtid kommer att te sig återstår att se. Förhoppningsvis går det vägen, för han har uppenbarligen musikalisk talang.

februari 1, 2020

hamilton