Få band har fått så stor genomslagskraft i musikhistorien som The Beatles. Det räcker med att nämna det faktum att de är världens mest kommersiellt framgångsrika band (med fler än 1,3 miljarder sålda skivor) för att förstå omfattningen av deras karriär, men utöver det har de också blivit ikoner på ett sätt som ingen albumförsäljning kan förmedla. Deras musik var stilbildande, och de har flest listettor någonsin på Billboard Hot 100 – hela tjugo stycken. Och vem som helst, även någon som inte är ett Beatles-fan, känner sannolikt igen bilden av de fyra Beatles-medlemmarna som går över Abbey Road – omslaget på deras album med samma namn. Så betydelsefulla har Beatles varit för vår musik- och kulturhistoria att övergångsstället numera är kulturminnesmärkt.

Grunden till Beatles framgångar kan egentligen sägas ha lagts redan år 1957, då Paul McCartney och John Lennon inledde sin vänskap. De träffades vid en spelning, och knöt kontakt tack vare sitt gemensamma intresse för musik och det faktum att de båda förlorat sina mammor i tidig ålder. Tillsammans med gitarristen George Harrison (som då bara var 15 år gammal) började de att spela under namnet The Quarrymen. Gruppen tillbringade en tid i Tyskland med att spela på klubbar där, men återvände till slut till England. Där lyckades gruppen få ett skivkontrakt, men förutsättningen var att de bytte ut sin dåvarande trummis, Pete Best. Han avskedades från gruppen, och in kom istället Ringo Starr. I och med det var den kvartett som skulle leda Beatles till enorma framgångar komplett, och de spelade in sin debutsingel ”Love Me Do” på den numera legendariska studion på Abbey Road. Den blev en omedelbar succé, och det gick bara bättre i samband med deras nästa singel: ”Please Please Me”, som blev listetta.

I och med Beatles enorma framgångar har allt som har med dem att göra blivit värdefulla samlarobjekt. Om du är ett Beatles-fan som också samlar på Beatles-relaterade föremål kan det därför vara bra att känna till freedomfinans.se, där du enkelt kan låna pengar när du behöver dem. På det sättet behöver du inte missa ett sällsynt objekt till salu för att du inte har råd i stunden, utan kan utöka din Beatles-samling.

februari 27, 2018

hamilton