Jakob Hellman räknas allmänt som en av de bästa svenska artisterna genom tiderna. När Aftonbladet inför millennieskiftet år 1999 listade de femtio bästa svenska artisterna från 1900-talet, kom Hellman till exempel på en 21:aplats, och hans debutalbum, …och stora havet, röstades fram till den bästa svenska skivan genom tiderna i Nöjesguiden.

Det som är anmärkningsvärt med detta är att …och stora havet inte bara är Hellmans debutalbum, utan hans enda album. Med en enda skiva lyckades han med andra ord göra så stort intryck att han fortfarande är en betydelsefull del av den svenska musikvärlden, nästan 30 år efter att skivan släpptes (1989).

Hellman föddes år 1965 i Stockholm, men är uppvuxen i de nordligaste delarna av Sverige, i Vuollerim i Lappland. Det är den del av Sverige där det gäller att vara varmt klädd nästan året runt, och det som vi kallar vinterjacka i södra Sverige snarare är en vår- eller höstjacka. Om du letar efter en ny vinterjacka som passar för riktigt kalla vintrar ska du gå in på Outletsverige.se, där du bland annat hittar ett brett utbud av vinterjackor för dam. Jakob Hellman har sedermera flyttat betydligt längre söderut, då han sedan 1994 är bosatt i Bunkeflostrand i Skåne.

Innan dess ”upptäcktes” han dock av Magnus Nygren, som jobbade för skivbolaget EMI. Hellman hade då sedan mitten av 1980-talet spelat i bandet Fortune, men fick i och med upptäckten 1987 spela in ett album som soloartist. År 1989 vann Hellman en Grammis för Bästa manliga rockartist, och året dessförinnan fick han Grammisen för Årets nykomling. Hellman hade med andra ord kunnat göra karriär som soloartist, men efter bara ett par år drog han sig tillbaka.

Kanske var det Hellmans uppväxt i en relativt lugn miljö som gjorde att han efter bara ett album drog sig undan från rampljuset. Han har fortsatt vara verksam som artist, men har bara spelat live vid sällsynta tillfällen och har som sagt inte släppt något mer album, även om han vid ett uppträdande 2012 lovade att han skulle göra det – han visste bara inte när. Hellman har också varit aktiv såtillvida att han har samarbetat med flera andra svenska artister och band, som Eldkvarn, Augustifamiljen och Magnus Carlson (från Weeping Willows). Nu senast, år 2017, samarbetade han med Säkert!, där han var en av gästartisterna på deras senaste album. Hellman är med andra ord fortfarande aktuell i popsverige, och kommer sannolikt att fortsätta vara det under flera årtionden framöver.

december 23, 2017

hamilton