Under åttiotalet gjordes en hel del bra musik värd att uppmärksammas. Det släpptes bra musik på löpande band, bra musik som funkar än idag. Dock var musiken autentiskt i den betydelsen att det fortfarande var ett hantverk. Det var under åttiotalet som fenomenet med att musikindustrin började prångla fram pojkband och bankonstellationer efter en given mall utifrån vad som funkade och sålde på marknaden. Det fanns till och med exempel på då man hade spöksångare som gav röst till bildsköna kvinnor och män som i själva verket aldrig tog en ren ton. De bara mimade och de verkliga sångarna fick aldrig någon plats i rampljuset. En av musikindustrin konstruerad bluff således. Men innan dess att musikindustrin tog själen ur låtskrivandet så släpptes det flitigt med välgjord musik

Greg Kihn Band gjorde en sån One Hit Wonder med sin låt Jeopardy som låg på hitlistorna under 1983 och även om musikvideon som gjordes naturligtvis är under all kritik så håller låten hög kvalitet och håller än idag att lyssna på.

The Pogues var ett irländskt-brittiskt folkrockband med punkinfluenser som släppte ett flertal skivor på 80-talet med låtar av tidlöst snitt som fungerar att ha i sin skivsamling. Från början hette bandet Pogue Mahone med den gamla iriska ordalydelsen “póg mo thóin” vilket fritt översatt betyder ungefär “Kyss mitt arsle”. Det gick dock inte hem hos publiken och för att komma ut i radion med sin musik bytte bandet sedemera namn till det mer rumsrena The Pogues. En av klassikerna de släppte var julsången “Fairytale of New York” som gick hem hos en större publik. Bandets karismatiske frontfigur Shane MacGowan lämnade bandet 1991 på grund av sina alkoholproblem och bandet upplöstes i sin helhet inte långt därefter.

Albumet “If I Should Fall From Grace With God” är värd en plats bland de 50 bästa gjorda skivorna någonsin. Albumet bjuder på en variation av Irländsk inspirerad punk och folkmusik. Låtarna är välgjorda och Shane MacGowanhar är en njutning att lyssna på. Albumet bjuder på lekfullhet och instrumentell skicklighet och en variation på låtar med allt från punkrock till ballader. Det Irländska går inte att missta sig på. Ett annat av deras Album är “Peace and Love” från 1989 och på den framför de Lorelei, en av de vackraste balladerna som någonsin gjorts.

september 11, 2017

hamilton