Iron Maiden är ett av de största hårdrocksbanden någonsin och med åren blev de ett av de allra mest inflyteserika banden inom genren heavy metal. Gruppen bildades 1975 av Steve Harris som var bandets basist och låtskrivare. Iron Maiden har gett ut 11 livealbum, sju samlingsalbum, fyra samlingsboxar och 16 studioalbum. Utöver detta har de också gett ut ett stort antal DVD som filmats från livespelningar och otaliga singlar. Totalt har Iron Maiden sålt ca 100 miljoner album världen över och detta placerar dem på listan över världens mest framgångsrika heavy metal band. Under åren har Iron Maiden bytt medlemmar 15 gånger och från den ursprungliga banduppsättningen finns endast bandets grundare och basist Steve Harris och gitarristen Dennis Stratton kvar.

De framgångsrika åren

Hårdrocksband på scenen
Iron Maiden blev större och mer populära allt eftersom men det var egentligen när sångaren Bruce Dickinson gjorde entré i bandet som den riktiga succén startade. Dickinson kom till bandet 1981 och kemin med de övriga medlemmarna och publiken stämde som handen i handsken. Bruce Dickinson spelade med Iron Maiden fram till 1993 och därefter försökte han sig på en solokarriär fram till 1999 när han återförenades med bandet igen. 2015 blev Dickinson diagnosticerad med tungcancer som han idag tack och lov är friskförklarad ifrån. På storytel finns ljudböcker om Bruce Dickinsons liv för dig som vill veta mer om den fantastiska sångaren.

Populära i Sverige

Iron Maiden är mycket populära bland den svenska heavy metal publiken och kommer till Sverige titt som tätt. Senaste besöket var på ett fullsatt Ullevi för två år sedan. Nu kan alla Iron Maiden fans pusta ut för det är klart att bandet kommer till Sverige igen. Den 1 juni intar bandet scenen på Tele2 Arena med sin Legacy of the Beast World Tour. Därefter kommer de att uppträda även på Sweden Rock Festival, något som beskrivs som “den största bokningen i festivalens historia”.

april 11, 2018

hamilton