Michael B Tretow är vad man skulle kunna kalla en musikalisk mångsysslare, då han genom sin långa karriär har varit verksam som kompositör, musiker och artist. Han är dock kanske mest känd (i alla fall internationellt) för sitt arbete som ljudtekniker, då han bland annat var ljudtekniker åt ABBA. Det var till exempel Tretow som var tekniker på samtliga av gruppens spelningar. Innan han började arbeta med ABBA hade Tretow redan som tonåring varit verksam som ljudtekniker i Norrköping, och så småningom hamnade han på Metronomestudion, där han var med och spelade och producerade låtar till artister som Pugh Rogefeldt, Ted Gärdestad, Lill Lindfors, Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Då hade Tretow även hunnit inleda sin karriär som artist, då han var medlem i flera popgrupper under mitten av 1960-talet. Det var dock hans arbete på Metronomestudion (då han ju bland annat arbetade med Björn och Benny) som ledde till att ABBA valde honom som sin husljudtekniker. Han var tillsammans med Björn, Benny och Stikkan Andersson med och byggde upp Polar Studios i Stockholm.

I Sverige känner dock många Tretow inte framförallt som ABBA:s ljudtekniker, utan som upphovsmannen och artisten bakom ”Den makalösa manicken”, en låt som kom ut på skiva år 1985 och som året därefter släpptes på singel. Låten blev då enormt populär, och låg på Svensktoppen i tolv veckor mellan den 20 april till den 7 september. Den låg som bäst på tredjeplats på listan.

För många som var barn under 90-talet är Tretow också känd som skaparen av Trafik-Trolle, liksom som rösten på banden om Trolle. Trolle kom till efter att Tretow tillfrågats av NTF om han kunde göra något liknande de singlar med Anita och Televinken han gjort tidigare. Syftet med både singlarna och de nya Trollekassetterna var att lära ut trafikvett till barn. Trafiktrolles kasettradio gjordes i fyra avsnitt som vardera var en halvtimme långa, och de var fyllda av Tretows karakteristiska ljudeffekter och humor, samt flera nya originalsånger. Lyckligtvis, för de som vill att deras egna barn ska få uppleva Trolle, gavs innehållet på kassettbanden senare ut på två CD-album, och finns numera även i digitalt format på exempelvis Spotify. Förutom rolig och lärorik musik som den som Tretow skapat finns det dock mycket annat som ett barn också behöver. För allt det kan ska man inte gå till Spotify, utan Bigbaby.se, där man hittar allt från barnvagnar till leksaker.

 

januari 5, 2018

hamilton