Ett annat fenomen inom musiken är att grupper blir kända men få vet egentligen varför. Det gäller stora grupper som Rolling Stones, The Beatles och Deep Purple till exempel. För de som kan sin musikhistoria kan man använda sig av de världskända bandens okända hits som partytrick. Man delar in festdeltagarna i grupper och så spelar man låtar som de sedan ska gissa vilka som framfört låtarna eller vem som skrivit dom till exempel. Den grupp som har flest rätt vinner. Några av låtarna man kan ha med på sin party-tricks lista är förslagsvis;

Angie – med Rolling Stones. Troligtvis mer känd av människor som är födda på 60-talet och tidigare men för många är den okänd trots att den är en av Rolling Stones absolut vackraste låtar. Vilket band spelade låten? En annan låt är en av de låtar som faktiskt orsakat att Rolling Stones slog igenom med sin musik men samma sak här; Vilket band slog igenom med denna låt? play with fire från 1965.

En svensk låt som gör sig rätt bra på sammalunda party-tricks lista är “Den sjuttonde balladen”. Den skrevs av Evert Taube men hans skivbolag vägrade låta honom ge ut låten eftersom den inte var Taubsk nog. Den brukar därför vara svårgissad. När man frågar vem som skrivit låten brukar gissningarna vara Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström men det är sällan någon som gissar Evert Taube vilket naturligtvis ger en intressant party-effekt. Vill man förlänga partylistan ytterligare kan man lägga till The Beatles Blackbird vilken allt som oftast brukar vara okänd för den stora massan.

Att ha en lista med cirka 10 stycken okända låtar av kända band och låtskrivare kan förhöja stämningen på vilken fest som helst.

maj 18, 2017

hamilton