Musiken är inte bara en mycket viktig del av en traditionell begravning, utan det är också ett sätt att skapa en så personlig ceremoni som möjligt. Sedan länge har begravningsmusiken utgjort en mycket viktig och stor del av ceremonier över hela världen – både när det kommer till religiösa såväl som icke-religiösa begravningar. Tittar man dessutom på kristna begravningar är det obligatoriskt att ha med minst två stycken psalmer, men hur ska man välja och finns det något som man bör tänka på?

När en närstående har gått bort är det mycket som kan kännas svårt och tungt. Att välja begravningsmusik är kanske inte det första man tänker på, men i takt med att begravningen börjar närma sig är det en god idé att ändå börja fundera på valet av musik. Det kan vara svårt att veta vilken psalm och vilka låtar man ska välja, men ett bra tips är att försöka vara så personlig som möjligt. Ett vanligt missförstånd är att musiken måste vara sorgsen, lågmäld eller dyster, men så är inte fallet. Du kan t.ex. välja ett glatt musikstycke från ett favoritband som den avlidne uppskattade väldigt mycket.

Skillnad mellan begravningsgudstjänst och borgerliga begravningar

Idag är det många som vill använda sig av sina egna spellistor eller CD-skivor, men huruvida detta är möjligt eller inte beror på om begravningsceremonin är borgerlig eller inte. Vid en begravningsgudstjänst enligt kyrkans ordning får du inte använda dig av varken CD-skivor eller spellistor på Spotify eller Youtube, utan här spelas musiken istället upp på orgel. Är det däremot en borgerlig begravning går det bra att använda sig av mer moderna alternativ, eftersom ceremonin då anses vara ett slutet sällskap. Längre ner får du bra och fina förslag på musik som kan spelas på orgel såväl som användas vid solosång.

Uppskattade låtar för solosång/musikstycken för orgel

Det finns mängder med olika låtar och musikstycken att välja mellan, men ibland kan det ändå vara svårt att hitta rätt. Det kan t.ex. handla om att man står och väger mellan olika val eller att man inte hittat den där låten som känns personlig och som beskriver den avlidne bra. Använder du dig av en begravningsbyrå kan du alltid få hjälp att välja ut en låt som passar.

Begravningsbyråer kan hjälpa dig med begravningens alla delar, från själva ceremonin till val av sten och mycket mer. Vilken begravningsbyrå du ska välja beror helt på vad du själv föredrar och behöver hjälp med. Här rekommenderar vi att du väljer ett företag som har fått goda recensioner, till exempel professionella Lova begravningsbyrå som erbjuder stöd och vägledning när du går igenom en svår tid.

1. Time to say goodbye av Peterson, Sartori, Quarantotto.

2. Hallelujah av Cohen.

3. Utan dina andetag av Kent.

4. Jag fick låna en ängel av Clamp.

5. Jesu Bleibet Meine Freude av Bach.

6. Våren av Grieg.

7. Bridge over troubled water av Simon.

8. Ave Maria av Schubert.

9. Ombra mai fu av Haendel.

10. Fix you av Coldplay.

december 14, 2021

hamilton