En av de kanske sista stora legenderna från 1980-talet som fortfarande finns kvar är Madonna. Med sin förmåga att ständigt förändra sig själv och sin musik har hon dominerat popmusikvärlden sedan tidigt 1980-tal. Att hon kallas för Queen of Pop är ett välförtjänt epitet.

Förutom att skapa musik har Madonna även medverkat i ett stort antal filmer som skådespelare där musikalen Evita med Madonna i huvudrollen kanske är den mest kända. Filmerna ”Who’s that girl” och ”Desperately seeking Susan” är bland Madonnas första filmer som blivit riktiga 1980-talsklassiker.

Den som vill följa i Madonnas fotspår modemässigt eller shoppa hennes musik eller filmer, oavsett tidsperiod, hittar de senaste och bästa erbjudandena via Kampanjjakt där aktuella rabattkoder och erbjudanden för det mesta finns.

Madonnas bakgrund och genombrott

Madonna, som egentligen heter Madonna Louise Veronica Ciccone, kom från början från Michigan i USA där hon föddes 1958. Redan i unga år var Madonna intresserad av artistlivet, dock inte ännu av sång utan snarare dans. För att påbörja karriären flyttade hon till New York. Viss framgång kom med dansen och även som trummis i bandet Breakfast Club. Dock var det 1981, då Madonna istället satsade på sången, som det stora genombrottet kom med hiten Everybody. Det första fullängdalbumet, ”Madonna” kom 1983 med hits som Holiday, Bordeline och Lucky Star. Sedan dess har denna stjärna aldrig lämnat popscenen.

Album genom tiderna

En enormt framgångsrik karriär följde debutalbumet som snart följdes av album nr 2 (denna hette dock ”The first album” och innehöll omarbetningar av den första skivan). Därefter kom album som True Blue och Like a Prayer. På 1990-talet gavs de kontroversiella Erotica och Bedtime Stories ut, följda av albumet Ray of Light med en helt annan framtoning.

Under 2000-talet, återigen med en radikal stilförändring både musikaliskt och modemässigt, kom en rad album: Music, American Life, Confessions on a Dance Floor, MDNA och senast Rebel Heart år 2015 som följdes av en global turné med en Madonna i superform vid 57 års ålder.

Stilikon

Med en förmåga till ständig förnyelse av sitt yttre och sin stil i kombination med att våga provocera är Madonna en ikonisk ”trendsättare” (https://www.svd.se/madonna-ikonen-och-trendsattaren). Från tyllrosetter och avklippta fingervantar i spets på 1980-talet via vågat erotisk stil på 1990-talet till en mer nedtonad bomehisk och andlig stil på 2000-talet har modevärlden och Madonna framgångsrikt samarbetat. Mest känt är antagligen samarbetet med den lika provokative Jean Paul Gaultier.

september 17, 2018

hamilton