Youtube är den aspirerande musikerns bästa vän för att nå ut. Det är flera musiker som kan leva heltid på sin musik tack vara en Youtubekanal. Hur ska du lyckas på Youtube? Här kommer tre tips på vägen till att bli professionell musiker.

Youtube + musik

Det finns miljontals filmer på Youtube och konkurrensen är stor. Trots det har du faktiskt en chans att använda Youtube för att ta dig framåt i din musikkarriär. Med rätt talang och personlighet kan du rentav lyckas skapa en heltidsinkomst som onlinemusiker. Det som skiljer Youtube från Google och andra sökmotorer är att du kan skapa en film som får många visningar ganska snabbt, utan för mycket kunskaper om SEO. Så är det inte med vanliga sajter. För att lyckas måste du dock investera i bra utrustning. Du kan ha en blivande världshit, men om du inte har någorlunda bra ljudupptagning så kommer den aldrig att slå. Köp en bra mikrofon och skapa en studiomiljö när du ska spela in, om du inte går till en riktig inspelningsstudio. Andra prylar som alltid är bra att ha för en musiker är teknikprylar som powerbanks och Airpods som du köper hos Teknikdelar.

1# Börja med covers

Målet är ju att slå igenom med din egen musik, eller hur? Problemet är att ingen kommer att söka på din låts titel, ditt eller bandets namn. Folk söker på låtar som de redan känner till och gillar. Flest visningar på “You raise me up” har Josh Groban, 100 miljoner, på andra plats en asiatisk kille med 80 miljoner visningar. Celtic Womens cover av låten har 61 miljoner visningar och en kille som spelar den på planflöjt har 7,5 miljoner visningar. Det finns faktiskt covers som rent av har fler visningar än originalartisten. Gör flera snygga, kreativt musikaliska covers på låtar som passar bandets stil.

2# Ge lektioner

Skapa korta lektioner på kända låtar, allt från “Pippi Långstrump” till “Born in the U.S.A.”. Folk vill inte bara lyssna på musik, de vill lära sig. Det fina med tutorials är att de ofta spelas många gånger – av en och samma person. Bra tutorials skapar också ett naturligt intresse kring din egen musik.

3# Samarbeta

Så du har tio musikfilmer på Youtube och 10 000 visningar sammanlagt. Du är på g, men måste nu höja ribban. Kan du hitta någon att samarbeta med? Kanske någon med femton låtar och 20 000 visningar? Smartast är det faktiskt om du spelar in en crosslåt: gör ett medley av en känd poplåt och ett klassiskt stycke och spela in den tillsammans med en strängensemble.

september 28, 2020

hamilton