Många av oss har nog upplevt dagar då vi kommit hem från jobbet och känt oss stressade även om arbetsdagen egentligen är slut. Det kan ta tid att varva ner och ibland kan till och med sömnen bli lidande. Även om man inte kan påverka sin situation på jobbet kan det vara skönt att veta att det finns andra sätt man kan påverka sin hälsa i positiv riktning. Det är till exempel känt att musik kan minska stress. För de flesta är det inte förvånande att musik kan påverka hur vi känner men visste du att ditt immunförsvar kan förbättras om du lyssnar på rätt musik? Musik kan även stimulera tarmkanalen så att matsmältningen går lättare. Musik påverkar alltså inte bara våra känslor utan också våra kroppar.

Det bästa är att du själv kan välja vilken musik du vill lyssna på, det behöver inte vara klassisk musik, vilket man kanske kan tro. Tycker du att hårdrock är det bästa som finns kan den bästa medicinen mycket väl vara att sätta på sådan musik. Är din favoritmusik modern pop? Sätt på dina favoritlåtar så ska du se att det är effektivt och får dig att slappna av! Du kan alltså själv anpassa musiken så att den passar just dig och dina behov. Så vare sig du lyssnar på musik med en grammofon, på radio, eller med hörsnäckor kan musiken du lyssnar på verka avstressande.


Vad du gör när du lyssnar på musiken kan också påverka din hälsa. En aktivitet som definitivt kan hjälpa är att motionera. Idag är det lätt att ta med sig musiken utomhus med en mobiltelefon eller en begagnad ipad. En promenad i naturen med din favoritmusik kan göra underverk för välmåendet om man känner mycket stress. Både motion och närhet till naturen kan göra att lugnet infinner sig och särskilt i kombination med rätt musik. Att tänka på när det kommer till aktiviteter är även här det bästa att man gör något man tycker om. Har du inte energin eller intresset för att promenera kan du göra något annat. Kanske tycker du om att laga mat, ta ett varmt bad eller bara vara? Gör sådant du tycker om så ska du se att det minskar din stressnivå.

Många kan hitta mycket glädje i att själv lära sig spela ett instrument och andra av att gå med i en kör; går man med i en kör kan umgänget med andra i kören också bidra till glädje. Det är svårt att se hur umgänge med människor man tycker om samtidigt som man får ett utlopp för sitt intresse i musik inte kan ge en positiv inverkan på hälsan.

Även om livet eller jobbet känns tufft kan musik få oss att må bättre och det bästa är att vi själva kan välja vilken typ av musik vi vill lyssna på och vad vi vill göra medan vi lyssnar på den. Du kan själv välja hur du vill stressa ner med musik.

juli 23, 2019

hamilton