Här kommer ett försök att återge ett stycke musikhistoria och lista tidernas bästa låtar. Försöket kanske möts med motstånd eftersom det är med musik som med allt annat att det handlar om tycke och smak. Det finns dock en hel del som sticker ut och är värt att ta en extra titta på och lyssna på om man inte har hört de musiker och låtar som kommer att listas.

Vilken typ av musik man lyssnar på beror ofta på uppväxtförhållanden och vilka kretsar man rör sig i. För att få nya influenser kan man behöva glänta på förlåten till det okända och våga sig på genrer man inte har lyssnat på förut. Webbsidan är tänkt att vara en öppning mot nya influenser och ge läsaren en möjlighet att göra nya upptäckter bland artister och deras musik.

Nu ska vi göra en utflykt bland sköna låtar och vi ska dessutom ta ut svängarna ordentligt och undersöka musiker vi normalt aldrig skulle komma på tanken att lyssna på och vi börjar med;

The Exploited, det Skotska Punkbandet som härjade under 80-talet och släppte ett flertal skivor med aggressivt sound som troligtvis har en ganska smal publik. Dock släppte de en skiva 1982 som hette Troops of Tomorrow och just låten med samma namn är genialisk i sitt upplägg med trummor, gitarr, bas och stöveltramp som sakta stegras i ett trashigt och aggressivt crescendo som är värd en plats i musikhistorien oavsett vad man tycker om streetpunk och anarki i övrigt. Texten är simpel men genialisk i sin enkelhet. Den berättar om eskalerande samhällsproblem och folkets reaktioner och motstånd. Sett utifrån att albumet släpptes under tidigt 80-tal är den Orwellsk i sin förutsägelse om framtida stöveltramp och utifrån dagens perspektiv var låten näst intill profetisk i sitt slag. Det som sjöngs om då berättar om situationen idag där oron i västvärlden växer dag för dag och konflikthärdarna blir allt fler. Bilar brinner, höger och vänstersympatisörer strider på gatorna. Det förutspådde The Exploited i Troops of Tomorrow.

Ian Dury, som grundade bandet Ian Dury and the Blockheads, är ett annat musikaliskt geni som är värd att uppmärksammas. Han har gjort många bra låtar som man kan ha hört framförda av andra musiker om man missat originalets version. Låten “Hit Me With Your Rhythm Stick” kan man till exempel ha hört i Ma Numminens tolkning “Slå mig med din rytmpinne” men originalet är den bättre varianten och låg etta på Englandslistan 1979 och singeln sålde i över en miljon exemplar. Ian Dury var konstnärligt begåvad och utbildade sig bland annat inom konst. Han drabbades av Polio vid sju års ålder och skrev en låt tänkt att framföras under internationella handikappåret men låten bannlystes av BBC. En av hans mest kända låtar är Sex and drugs and rockn roll och den ska man ha hört om man menar sig kunna sin musikhistoria.

november 11, 2017

hamilton