Om man är tekniskt intresserad samtidigt som man har passion för musik är ljudtekniker ett yrke som kan passa en bra. Att vara ljudtekniker innebär att man är bakom kulisserna där musik skapas, oavsett om det är live på en scen eller i en musikstudio. Ljudteknikern är den som har ansvar för att ljudet fungerar som det ska i mikrofoner och överallt annars där det ska låta. Det är också ljudteknikern som brukar vara ansvarig för mixningen och mastringen av musiken. Det betyder att man faktiskt har en viktig roll i att påverka hur musiken låter i slutänden. Även om man inte syns på scenen eller skivomslaget är ljudteknikern med andra ord essentiell i den kreativa processen.

Om du känner att ljudtekniker skulle kunna vara rätt yrke för dig, finns det flera sätt att utbilda dig och får rätt kompetens. Det finns till exempel inget som hindrar att man lär sig själv, genom eget intresse. Vill man ha en mer formell utbildning finns det dock även kurser på universitet och högskola som leder fram till rätt kompetenser för att vara ljudtekniker. Man kan till exempel utbilda sig via en naturvetenskaplig, teknisk kurs. Då får man en utbildning med fokus på den tekniska aspekten av ljudteknikerns arbete. Vill man fokusera mer på den kreativa och skapande aspekten finns det också mer renodlade ljudteknikerutbildningar och musikproducentutbildningar.

När du sedan är färdigutbildad och ska söka jobb kan du gå in på Netjobs, som är en modern jobbförmedling där du enkelt kan hitta de jobb som är aktuella för din bransch och din kompetens.

januari 14, 2018

hamilton